Select another country or region to view content for your location.

Cookies helpen ons bij het aanbieden van onze services. Door onze services te gebruiken, verklaart u zich ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer info

IP-beschermingsgraden, welke is wanneer nodig?

Beschermingsgraden volgens DIN EN 60529

Onze producten worden vaak gebruikt op verschillende locaties met verschillende omgevingsomstandigheden. Dat kan binnen zijn, bijvoorbeeld in het huishouden, op kantoor of in de werkplaats, in de buitenlucht, maar ook in het bedrijf, de handel of op de bouwplaats. Ook voor de camping of de tuin zijn er specifieke brennenstuhl®-producten. Afhankelijk van de toepassing zijn bepaalde eigenschappen vereist om een veilig gebruik te garanderen. De technische gegevens en productdetails geven hier informatie over. Een belangrijk kenmerk waarop u moet letten, is de IP-beschermingsgraad.

De internationale beschermingsgraden werden ingevoerd om duidelijke informatie te kunnen geven over de invloeden waartegen een product beschermd is. Ze beschrijven de mate waarin vreemde voorwerpen en vocht in het inwendige van het apparaat kunnen binnendringen. De beschermingsgraad van producten wordt uitgedrukt in IP-codes Afgekort met de codeletters IP (voor International Protection of ook Ingress Protection) wordt de "bescherming tegen indringen" bepaald op basis van cijfers als kencijfers. Het eerste kencijfer geeft daarbij de bescherming tegen aanraking en indringen van voorwerpen aan. Het tweede beschrijft de bescherming tegen vocht. De bekendste IP-codes zijn IP20 en IP44. Hoe hoger het getal, des te beter is ook de bescherming.


IP Schutzarten

IP Schutzarten

Beschermingsklassen volgens DIN EN 60529

De beschermingsklassen: beveiliging tegen aanraking, vreemde objecten en water voor elektrische bedrijfsmiddelen zijn in samenhang met de door de IEC uitgegeven publicatie 144 en 34-5 in DIN EN 60529 bl. 1 vastgelegd. Men dient er rekening mee te houden dat de beveiligingsomvang en de keuringen tussen IEC (IP) en VDE (P) niet altijd volledig overeenstemmen.

 • IP 20  afgedekt

 • IP 21  beveiligd tegen druipwater

 • IP 23  beveiligd tegen sproeiwater

 • IP 40  beveiligd tegen vreemde objecten

 • IP 43  beveiligd tegen vreemde objecten en sproeiwater

 • IP 44  beveiligd tegen vreemde objecten en spuitwater

 • IP 50  beschermd tegen stof
 • IP 54  beveiligd tegen stof en spatwater

 • IP 55  beveiligd tegen stof en waterstraal

 • IP 56  beveiligd tegen stof en waterdicht

 • IP 65  stofdicht en beveiligd tegen waterstraal

 • IP 67  stof- en waterdicht tijdens tijdelijke onderdompeling

 • IP 68  stof- en drukwaterdicht


Welke IP-bescherming is wanneer nodig?

Binnenshuis is IP20-bescherming vaak voldoende, omdat de bescherming tegen water hier doorgaans een ondergeschikte rol speelt. Uiteraard geldt dit niet voor speciale toepassingen, bijvoorbeeld in de badkamer. Bij gebruik buitenshuis is het risico op het binnendringen van voorwerpen en vocht zeer waarschijnlijk. Niet alleen stof of grond, maar ook kleine insecten kunnen als vreemde voorwerpen in het apparaat binnendringen. Regenbuien, sneeuw, sproei-installaties en vele vergelijkbare situaties die zich buiten voordoen, vereisen een goede bescherming tegen vocht. Daarom wordt hier ten minste een IP44-bescherming aanbevolen.

Overigens helpt brennenstuhl® u bij het vinden van het juiste product voor uw toepassing. Onze productzoeker biedt de mogelijkheid om te filteren op beschermingsgraad (IP), toepassingsgebied (bijv. buiten of binnen) en toepassing (bijv. camping, tuin, handel, huishouden, industrie, bouwplaats). Dit vergemakkelijkt het zoeken naar het geschikte brennenstuhl®-product.

brennenstuhl® Stromverteilung im Außenbereichbrennenstuhl® Stromverteilung im Baustelleneinsatzbrennenstuhl® Stromverteilung im Außenbereich

Products for which a high IP protection class is generally required

With the brennenstuhl® product finder you will find the right product for outdoor use in every product category quickly and easily. You only have to make sure that the filter "suitable for outdoor use" is checked. For cable reels, filter according to the area of use or application.

Finally, we list here some product categories from the brennenstuhl® range where a high IP protection class is required:

 

*For electrical equipment these are specifically protection against contact, foreign bodies and water. These were defined in DIN EN 60529 sheet 1 in connection with the publications 144 and 34-5 issued by the IEC. It should be noted that the scope of protection and tests between IEC (IP) and VDE (P) do not always correspond completely.