Select another country or region to view content for your location.

Cookies helpen ons bij het aanbieden van onze services. Door onze services te gebruiken, verklaart u zich ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer info

Wat is overspanningsbescherming en waarom is die zo belangrijk?

Nuttige bescherming

Heeft u een internetstoring? Of gaat uw tv na een onweersbui niet meer aan?
Het is altijd ontzettend vervelend, of u nu voor uw werk van huis uit werkt, of lekker ontspannen van de avond wilt genieten. En dan moet u ook nog maar afwachten of uw verzekering de schade dekt. Schade door overspanning valt namelijk niet altijd binnen uw inboedelverzekering.

De oplossing is heel eenvoudig: stekkerblokken met overspanningsbescherming en een overspanningsbeschermingsadapter.
Meervoudige stekkerblokken met overspanningbescherming kunnen spanningspieken verminderen, zodat de aangesloten apparaten niet beschadigd raken.
Voorkom met behulp van overspanningsbeschermingen schade aan uw elektronische apparaten!

Wat is overspanning?

Overspanning omvat alle spanning die de grenswaarde van de netspanning kortstondig overschrijdt. Overspanning kan echter niet alleen bij een spanning van 230 V (normale elektriciteitsspanning in huis) optreden, maar ook via telefoon- of kabelaansluitingen in de aangesloten apparaten. Overspanning treft allereerst de gevoelige systeemdelen. De piepkleine elektronische schakelsystemen op printplaten, moederborden, netwerkkaarten enz. kunnen extra elektriciteits- en spanningspieken niet aan. Zonder effectieve bescherming vernielt overspanning gevoelige elektronische elementen in de schakelcircuits van de aangesloten apparaten.

Tot de oorzaken van overspanning behoren bijv. schakelimpulsen van krachtige motoren, lasapparaten of overige grote elektronische apparatuur. De gevaarlijkste oorzaken voor overspanning zijn zeer hoge spanningspieken, die door indirecte blikseminslag kunnen worden veroorzaakt. Die maken onbeschermde elektronische apparaten gegarandeerd stuk.

Stroomstoten geraken ook door indirecte blikseminslag met enorme stroomsterkten in het elektriciteitsnetwerk, of bereiken via de telefoon- of kabelaansluiting computerinstallaties en video- en HiFi-toestellen, en vernielen deze apparaten zonder essentiële bescherming.

Waarom is overspanningsbescherming zo belangrijk?

Bescherming tegen overspanning en elektromagnetische elektriciteitspieken kan men bereiken door middel van producten die uw apparaten beschermen. Deze kunnen tussen de elektriciteitsvoorziening (contactdoos) en het apparaat worden aangesloten.

Beschermingselementen, zoals varistoren en gasafleiders zijn belangrijke onderdelen, die ervoor zorgen dat in een fractie van een seconde gevaarlijke overspanningen terug worden gevoerd naar de aarde en dat zo de vernietigend hoge spanning niet bij de beschermde apparaten kan komen.

Wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige modules, die met een breed scala aan producten gecombineerd kunnen worden. Een goed doordachte keuze aan beschermingselementen biedt voor ieder doel het juiste product. Met een maximale som van lekstromen van maximaal 120.000 ampère kan brennenstuhl® absolute topprestaties leveren.

  • Blikseminslag kan tot overspanning in het elektriciteitsnetwerk leiden, waardoor aangesloten elektrische apparaten, zoals koffie- en keukenmachines, tv, internetrouter, computer, beschadigd kunnen raken.
    Juist in de zomermaanden is het risico op blikseminslag aanzienlijk hoger dan in de winter.
  • Het aantal dure elektronische apparaten in privéwoningen is in de afgelopen jaren flink gestegen. Daar komt nog bij dat elektronische apparaten steeds kleiner en krachtiger worden, waardoor ze echter ook gevoeliger zijn voor overspanning.
  • De financiële schade en de ergernis zijn altijd groot wanneer dure elektronische apparaten, zoals tv, computer en keukenmachines, door een blikseminslag en overspanning beschadigd raken. Om overspanning te voorkomen, kan een overspanningsbescherming eventuele spanningspieken verlagen tot een niveau dat ongevaarlijk is voor het eindapparaat.