Select another country or region to view content for your location.

Cookies helpen ons bij het aanbieden van onze services. Door onze services te gebruiken, verklaart u zich ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer info

Kabel compleet afrollen

Waarom moet je een kabelhaspel altijd volledig afrollen en een verlengsnoer volledig ontwarren?

Het is u vast al eens opgevallen dat er op het etiket van een kabelhaspel of kabeldoos bijvoorbeeld de volgende informatie staat:

Kabel compleet afrollen

(Deze informatie dient voor uw eigen veiligheid en dient zo goed mogelijk te worden opgevolgd.)

U kunt er heel gemakkelijk achter komen hoeveel vermogen het gebruikte apparaat daadwerkelijk heeft door deze informatie af te lezen op het zogeheten “typeplaatje".

Maar waarom moet een kabelhaspel bij hoge belasting volledig worden afgerold?

Kabeloprolapparaten, zoals kabelhaspels of kabeldozen, worden in de kern van de opgerolde kabel extreem heet. Daarom worden temperatuurschakelaars (oververhittingsbescherming) voorgeschreven die bij ca. 65 C° de stroom onderbreken. Zonder deze oververhittingsbescherming kan de kabelisolatie smelten en tot vernieling - of in het ergste geval tot brand - van/in het oprolapparaat leiden.

Een heggenschaar heeft bijvoorbeeld ca. tussen 500 en 700 watt. Dat betekent dat, wanneer u uw heg netjes bijwerkt en alleen de heggenschaar in de kabelhaspel of kabeldoos steekt, u bij een niet volledig afgerolde kabel geen risico loopt, want < 1000 watt.

Een elektrische grasmaaier kan al ruim 1500 watt hebben en mag dus daarom alleen in combinatie met een compleet afgerolde kabel (van de kabelhaspel) worden gebruikt.

En wanneer wordt de oververhittingsbescherming geactiveerd en hoe werkt deze?

De oververhittingsbescherming wordt geactiveerd als de temperatuur in de trommelkern te hoog wordt. De temperatuur wordt te hoog als de kabel niet voldoende is afgerold en als door een te hoge stroomtoevoer naar de aangesloten apparaten warmte ontstaat (spoeleffect). Dit effect kan echter ook door andere warmtebronnen, zoals zonnestralen of machines in gesloten ruimten, ontstaan.

Procedure bij het activeren van de oververhittingsbescherming:

Als de stroom wordt onderbroken door de oververhittingsschakelaar (bimetaal), trek dan a.u.b. de stekker uit het stopcontact en verwijder alle apparaten. Rol de kabel a.u.b. volledig af en laat het kabeloprolapparaat afkoelen. Na enkele minuten kunt u kort op de drukknop van de contactdoosplaat drukken en de stekker weer in het stopcontact doen. Als het goed is, is de stroomtoevoer nu weer hersteld. Indien dit ook na langere tijd niet het geval is, kan het zijn dat de schakelaar door overbelasting beschadigd is geraakt en moet worden vervangen.

Om echter onnodige oververhitting van de kabel te voorkomen, dient deze altijd volledig van de trommel te worden afgerold.